IZA OSIJEKA NAJBROJNIJI U SLAVONIJI

Povodom Novogodišnjeg malonogometnog turnira u Valpovu 3. smo siječnja razgovarali s tajnikom Zajednice športskih udruga Valpova Stjepanom Loinjakom koji nam je rekao nešto više o ovogodišnjem izdanju i samim počecima turnira

Novogodišnji malonogometni turnir u Valpovu održava se već dugi niz godina. Možete li nam reći tko ga organizira, koje je ovo izdanje po redu i kada je sve počelo?

Tajnik Zajednice športskih udruga Grada Valpova Stjepan Loinjak

Tajnik Zajednice športskih udruga Grada Valpova Stjepan Loinjak

– Zajednica športskih udruga i Nogometno središte u Gradsko-školsko-športskoj dvorani već deveti puta kako je ona otvorena [2000. godine] organiziraju ovaj turnir, ali smo tri godine prije nego što smo imali u gradu Valpovu ovu dvoranu organizirali malonogometni turnir u suradnji s nogometnim klubom Slavonac Ladimirevci u dvorani Osnovne škole u Ladimirevcima. Ovo je 12. malonogometni turnir na području Grada Valpova i prigradskih naselja.

Kada je počeo ovogodišnji turnir i do kada će trajati?

– Turnir je počeo 27. prosinca 2008. godine, a finale planiramo organizirati 18. siječnja 2009. godine. Iznimka su 31. prosinca i 1. siječnja kada se turnir ne održava.

Kakav je odaziv ekipa? Kako se one sastavljaju i odakle dolaze?

– Što se tiče odaziva, mi možemo reći da smo iza Grada Osijeka među najbrojnijima u ovom dijelu Hrvatske, to jest na našem turniru sudjeluje najviše malonogometnih ekipa, a to je razlog što organiziramo natjecanje za više kategorija: pionire, kadete, juniore, seniore i veterane. Ove godine imamo prijavljeno 78 ekipa koje će sudjelovati na malonogometnom turniru. One se same sastavljaju i onda se prijavljuju. To su naši poznanici, uglavnom sportaši koji su već dugi niz godina bili igrači ili su još i danas aktivni. Dolaze iz grada Valpova, grada Belišća, općina Petrijevci i Bizovac, imamo dosta ekipa s područja grada Osijeka, tako da u tom pogledu možemo biti zadovoljni jer su ljudi prepoznali korektnost u odnosu prema njima i u suđenju. Cilj je da se utakmica odigra i da pobijedi onaj tko je kvalitetniji, tko je bolji. Organizacijski odbor je uložio sve moguće napore da taj turnir protekne u najboljem redu kako je bilo i unazad 11 godina.

Koliko je osoba uključeno u organizaciju ovogodišnjeg izdanja?

– Mi u ime Izvršnog odbora imenujemo Organizacijski odbor u kojemu je potpredsjednik Zajednice Miroslav Birovljević, tajnik Stjepan Loinjak, tajnik Nogometnog središta Ivan Filošević, dva člana Izvršnog odbora Ilija Bagarić i Stanislav Horvat, te u ime Grada Valpova Dubravko Popić. Što se tiče ostalog pratećeg osoblja, normalno da moramo imati i čovjeka na blagajni, dvije osobe za šankom koje toče piće, i suce koji sude sve te utakmice i bez kojih je turnir nezamisliv. Imamo mlađe suce koji sude one mlađe kategorije, a ovi iskusni suci, koji imaju položeno za savezne suce, sude seniore i veterane.

Cijena ulaznica je pet kuna. Kamo odlazi zarađeni prihod?

– Pošto Zajednica športskih udruga skrbi o svim športskim udrugama koje djeluju na području Grada Valpova i ima svoju službu, sva ta sredstva koja se osiguraju na malonogometnom turniru idu za razvoj športa. Najveći dio sredstava se ulaže u dvoranu jer smo mi u obvezi brinuti jednim dijelom i o održavanju Gradsko-školsko-športske dvorane. Pred nama su veći zahvati uređenja parketa, sređivanje stolica, zatim radimo na uređenju dodatnih prostorija u podrumu. To nam je cilj u 2009. godini, tako da neće biti ni jedan kutak dvorane koji neće biti na raspolaganju športskim udrugama. Jedan dio prihoda ostaje za funkcioniranje službe Zajednice.

Kakav je odaziv publike na ovaj turnir?

– Što se tiče odaziva, tu je, u prosjeku, na nivou prošle godine, između 200 i 250 gledatelja tijekom ovih dana. Što će se turnir bližiti završnici, ja se nadam da će publika više posjećivati Gradsko-školsko-športsku dvoranu i samim time pratiti i ova natjecanja.

Postoje li favoriti?

– Favorite smo inače imali, nositelje grupa, ali s obzirom da su to ekipe koje su našle sponzore, ne bih sada još govorio o tome tko će biti favorit jer su još u fazi igranja po grupama. Još imaju dosta utakmica pred sobom, tako da je u ovom trenutku teško reći tko će biti favorit, mada se nazire ekipa iz Belišća i ima ekipâ iz Osijeka, ali ovoga trenutka ne bih rekao da ipak ne bih uvrijedio ostale sudionike i ostale ekipe koje sudjeluju.

Susrećete li se s kakvim poteškoćama ili sve ide glatko?

– Pa, poteškoća normalno uvijek ima. Onaj tko gubi ima pravo da se ljuti, onaj tko pobjeđuje se veseli. Tko pobjeđuje, taj hvali, a tko gubi uvijek nađe neku zamjerku. Međutim, to su toliko zanemarive zamjerke da organizacijski odbor nije imao potrebe sazivati sjednicu da bi neke situacije morao sankcionirati. Nadamo se da će tako ostati i do kraja turnira.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: